Konstvandring i Dalsland 9 - 12 maj 2024

Öppet alla dagar 11-18

Vi ställer ut Svein's konsthantverk i tillbygget och önskar alla välkommen!

Om oss

Första gången jag fick en täljkniv i mina händer var jag 4 år. Det blev ett möte som skulle prägla alla år framöver och som självklart började med ett djupt, blödande sår…

För tidigt med kniv ?? Nej, nej – absolut inte! Respekt och kunnighet går genom erfarenhet och för mig kändes det inte skrämmande alls. Sedan dess har det blivit många täljda småpinnar, smådjur och efterhand som åren gick, mer användbara saker.

Mitt första jobb blev självklart som lärjunge i en snickarverkstad där jag fick lära om fukt, vridningar, olika träslags egenskaper och bearbetning av detta underbara naturmaterial.
Som åren gick blev det egna hemmet möblerat med egentillverkade sängar, bord, stolar och soffa. Men vägarna gick mer och mer åt husbyggen och sedan blev det min primära försörjning. Allt från idé, till husritningar, konstruktion och bygge – riktigt roligt ! och lärorikt!
Så kan man skratta lite åt vägarnas snirklande gång och erkänna att nu är jag tillbaka till finliret i snickarverkstaden. Min egen lilla snickarverkstad där jag bestämmer dagens program och materialval.

Den stora skillnaden är, att nu bor jag i ”lövträdens rike”. I Steneby i Dalsland finns i stort sätt alla svenska lövträd, och dom växer sig stora och mäktiga. Skogen i Dalsland är så mycket mer än gran och tall, men tyvärr är inte lövträdens potentialer i fokus i dagens skogsbruk. Som tur är har jag en stor tomt med lövträd och inte minst grannar med skog som villigt hjälper mig med fina stockar av många slags. Jag har installerat ett litet ”sågverk” på gården och älskar se när jag klyver stockarna till plank och avtäcker underbara mönster, teckningar och ådringar. Sedan får tålamodet ta över medan dom ligger på tork.

När planken äntligen kommer in i verkstaden blir den hyvlad och värderad, så att rätt träbit kommer till nytta på bästa sätt. Glädjen över skapandet i verkstaden, samspelet med träets möjligheter, dofterna, känslan av att låta handen stryka över veden och lyckan jag känner när produkten till slut får sin ytbehandling med svensk, specialbehandlat linolja, är så stor att jag med öppna händer önskar välkommen att dela glädjen över träets naturliga egenskaper med alla kunder. 

Allt material jag använder kommer från lokalområdet med små inslag av återvunnet trämaterial.
Välkommen att göra som alla våra förfädrar har gjort genom årtusen – att genom vardagens många bruksföremål använda ett naturnära, lokalproducerat, hållbart och giftfritt redskap som inte belastar vår miljö och jordens resurser.
Titta in i webbutiken, eller hör av dig om du har egna önskemål.

Hjärtebo Träprodukter
c/o: Hjärtebo Gård
Bligan 5, Steneby
666 94 Dals Långed

Org. nr: 580512-8278

Telefon
076-761 00 07

E-Post
svein@hjartebogard.se

Besök oss på

Made by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram