I princip handlar skötseln bara om en enda sak: undvika att vatten tränger in i skärbrädan.
Detta görs främst på två sätt:
- Genom att undvika (onödig) kontakt med vatten.
- Se till så att skärbrädan inte suger i sig det vatten den kommer i kontakt med vid användningen.
VAD SOM HAR GJORTS
Skärbrädan har efter tillverkningen legat i oljebad med varm (120 gr.) raffinerad, livsmedelgodkänd linolja och blivit mättad med olja, och sedan lufttorkad. Efter detta är brädan smörjd med en vax gjord av linolja-möbelkvalité med bivax och karnabuvax för att få det sista skyddande lagret.
VAD DU KAN GÖRA
Skärbrädan skall behandlas ungefär som du behandlar en gjutjärnspanna.
- Diska aldrig skärbrädan i diskmaskinen.
- Olja/vaxa in skärbrädan lämplig olja/vax med jämna mellanrum. Vid vanlig användning kan en gång i kvartalet vara ett bra riktmärke.
- Om skärbrädan börjar bli ”matt” i färgen bör du absolut olja/vaxa den.
- Diska skärbrädan i vanligt vatten och använd diskmedel bara om du absolut måste. Diskmedlet kommer torka ut skärbrädan och göra att vatten kan tränga in.
- Sänk inte ner skärbrädan i vatten, och se också till så att den aldrig blir liggande eller stående i något blött en längre stund. Torka bort vatten som ligger på brädan, och torka även skärbrädan torr efter varje gång du diskat den.
- Om skärbrädan inta har små ”fötter” som skapar ett luftskikt mot underlaget, skall skärbrädor alltid ställas på högkant för att torka på båda sidor. Annars kan dom ”slå sig”.
- Ett tips för att få bort eventuell lukt från skärbrädan är att använda en halv citron och grovsalt: strö saltet över brädan och gnugga med citronen. Skölj rent med vatten och torka torrt.
- Om din skärbräda saknar fötter bör du se till så att den får torka stående på högkant.
Tar du hand om din skärbräda på rätt sätt har du glädje av skärbrädan i många 10-år.
Lycka till !!